Antivirus Essential scan hanging - cpu & memory issue

Currently reading
Antivirus Essential scan hanging - cpu & memory issue

202
42
NAS
DS718+
I am using Synology's Antivirus Essential, scheduled scans are completed Monday thru Sat. This has been the second time where I noticed my cpu and memory usage has been high. When looking at the resource manager, I notice the task scheduler "Synoavscan" has been running for almost 17 hours. I open Antivirus Essential and its still scanning at 83% complete. Scans start at about 4am, and last time this happened was exactly a week ago; so every week this is reoccurring. The scans between last week and now have at least completed usually taking around 4 hours to complete. Anyone else experiencing the same. Screenshots attached.
 

Attachments

  • Annotation 2019-08-22 210415.png
    Annotation 2019-08-22 210415.png
    36.7 KB · Views: 148
  • Annotation 2019-08-22 210511.png
    Annotation 2019-08-22 210511.png
    127.7 KB · Views: 143
349
90
NAS
DS418play
Router
  1. RT2600ac
  2. MR2200ac
Operating system
  1. macOS
  2. Windows
Mobile operating system
  1. iOS
My antivirus scans are normal. Haven't noticed any issues. Hope yours are solved already.
 
202
42
NAS
DS718+
My antivirus scans are normal. Haven't noticed any issues. Hope yours are solved already.

I’m still having the issue. I even deleted the package, re-installed and had same behavior. For now I have uninstalled.
 

fredbert

Moderator
NAS Support
Subscriber
1,496
633
NAS
DS1520+, DS218+, DS215j
Router
  1. RT2600ac
  2. MR2200ac
Operating system
  1. macOS
Mobile operating system
  1. iOS
What type of scan are you doing? With my NAS usage profile (i.e. how I use the NAS) I do a system scan each day and a custom scan weekly. I'm hosting media files that have come from my Mac and scanned there and so I exclude their folders from the scan since they are effectively read-only locations.
 
202
42
NAS
DS718+
What type of scan are you doing? With my NAS usage profile (i.e. how I use the NAS) I do a system scan each day and a custom scan weekly. I'm hosting media files that have come from my Mac and scanned there and so I exclude their folders from the scan since they are effectively read-only locations.

System scan Monday - Friday, about 500gb worth of data
 
1
0
NAS
DS218j
Operating system
  1. macOS
  2. Windows
Mobile operating system
  1. Android
  2. iOS
i also started to encounter this strange behaviour last month. my full scan runs once a week and stops at 45% scanned and 83% of memory. nothing helps except stopping package. it is very unpleasant. any ideas?
 

fredbert

Moderator
NAS Support
Subscriber
1,496
633
NAS
DS1520+, DS218+, DS215j
Router
  1. RT2600ac
  2. MR2200ac
Operating system
  1. macOS
Mobile operating system
  1. iOS
AV Essentials on my DS215j (500MB RAM, dual 800MHz ARM CPU) takes an unreasonable amount of time to scan my NAS. It started earlier in the year when it used to be a few hours and then jumped to be 14-16hrs. I've got it down to 11hrs or so by enabling smart scan.

Given that this NAS only has 0.5TB of data in the scan and most of it doesn't change then AV Essentials must've got something bugged up.

Since it's used as archive storage then I switched off AV Essentials. Will give it a try to see if something's improved since February.
 
202
42
NAS
DS718+
Apparently it will still scan, it’s just crazy slow,
for me it usually takes 24 hours. Initially I thought it was hanging or freezing, but I would just leave it alone to see what it actually does and sure enough it had scanned about 19-24 hours later
 

fredbert

Moderator
NAS Support
Subscriber
1,496
633
NAS
DS1520+, DS218+, DS215j
Router
  1. RT2600ac
  2. MR2200ac
Operating system
  1. macOS
Mobile operating system
  1. iOS
It may be worth going into the package archives and getting an earlier version, ISTR this started January/February time. If the release notes aren't saying newer versions address serious bugs or drop support for Clam AV updates then it may be a way to return to better running.



From the release notes I see v1.4.6-2780 addressed a CVE reported vulnerability but the latest v1.4.7 versions are feature updates. ClamAV engine being updated doesn't mean that the previous package no longer works, it means that at some time in the future the virus patterns will stop being updated sooner but not right away (unless Synology has been running right up to the wire).

It might be worthwhile uninstalling the current v1.4.7 package and manually installing v1.4.6. I've re-enabled v1.4.7 and started a scan (yesterday forgot I disabled the nightly schedule), if it's still hugely slow then I will rollback the version.
 

fredbert

Moderator
NAS Support
Subscriber
1,496
633
NAS
DS1520+, DS218+, DS215j
Router
  1. RT2600ac
  2. MR2200ac
Operating system
  1. macOS
Mobile operating system
  1. iOS
OK I uninstalled AV v1.4.7 from the DS215j and manually installed AV v1.4.6.

It needed to update the AV data from 2018 to now and took 1.5 hrs (but that was normal for v1.4.7 for every update).

The system scan then took considerably less time 2.5hrs (exc. AV update) but it generated ~40k warnings about unable to scan individual files in /var.defaults.

I'll check how long it'll take for tonight's scan, inc. update, and see what logs it produces. If it's the same then I'll reboot the NAS.
 

fredbert

Moderator
NAS Support
Subscriber
1,496
633
NAS
DS1520+, DS218+, DS215j
Router
  1. RT2600ac
  2. MR2200ac
Operating system
  1. macOS
Mobile operating system
  1. iOS
Last edited:
Didn't complete so have rebooted the NAS and started a new system scan.

Update: 7 hours later and it's completed the scan, with 1 hour being the AV update, and it looks to be finished without any funny quirks. That still seems excessively long for a system scan. Plus this time it didn't throw up lots of warnings for /var.defaults files. Next is tonight's scheduled scan.

To put into context: v1.4.6 completed around the same time in the day as some times v1.4.7 did, and that started 6.5 hours earlier.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Welcome to SynoForum.com!

SynoForum.com is an unofficial Synology forum for NAS owners and enthusiasts.

Registration is free, easy and fast!

Similar threads

Similar threads

Trending threads

Top